Studia podyplomowe Żywienie w zdrowiu i chorobie oferują zawansowaną wiedzę opartą na faktach naukowych, związaną z żywieniem człowieka i dietetyką. Celem studiów jest kształcenie specjalistów w zakresie obecnie stosowanego holistycznego podejścia do pacjenta, które zakłada planowanie diet leczniczych, leczenie żywieniowe oraz modyfikację zachowań żywieniowych osób zdrowych zgodnie z zasadami medycyny opartej na faktach, przy uwzględnieniu elementów psychodietetyki oraz bromatologii. W trakcie trwania studiów poruszonych zostanie wiele tematów związanych z żywieniem człowieka na różnym etapie rozwoju, postępowania dietetycznego w chorobach metabolicznych, reumatologicznych i nowotworowych, alergiach pokarmowych z uwzględnieniem chorób wątroby i trzustki, nerek, oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, pozytywnych i negatywnych aspektów żywności funkcjonalnej, modyfikowanej genetycznie i nutraceutyków, a także profilaktyki pierwotnej i wtórnej chorób żywieniowo-zależnych. Przedstawione zostaną także zagadnienia dotyczące bariatrii i żywienia klinicznego.