Skuteczność i bezpieczeństwo składników suplementów diety i żywności wzbogaconej

Offer image

Terminy:

W tym momencie brak dostepnych terminów

Celem studiów jest zapoznanie uczestników z wiedzą na temat suplementów diety i żywności wzbogaconej, skupiając się na skuteczności i bezpieczeństwie ich stosowania. Program obejmuje definicje suplementów, regulacje prawne, procedury kontroli jakości, wskazania do stosowania w różnych schorzeniach oraz interakcje z lekami.

Usługa:
Studia podyplomowe
Poziom:
Zaawansowany

Studia są przeznaczone dla absolwentów:

  • Farmacji i medycyny (studia magisterskie)
  • Dietetyki (studia I lub II stopnia)
  • Pielęgniarstwa i położnictwa (studia II stopnia)
  • Fizjoterapii (studia magisterskie)
  • Zdrowia publicznego (studia II stopnia)
  • Wychowania fizycznego (studia magisterskie)
  • Biologii (II stopnia)
  • Chemii (II stopnia)
  • Trenera zdrowia i sprawności fizycznej (I stopnia)
  • Kosmetologii (II stopnia)
  • Technologii żywności i pokrewne (II stopnia).
  1. Aspekty prawne i marketing suplementów i żywności wzbogaconej ćwiczenia
  2. Suplementy diety oraz żywność wzbogacona w zaburzeniach układu sercowo – naczyniowego
  3. Suplementy diety oraz żywność wzbogacona w zaburzeniach endokrynnych
  4. Suplementy diety w schorzeniach dermatologicznych
  5. Suplementy diety oraz żywność wzbogacona w zaburzeniach metabolicznych
  6. Suplementy diety oraz żywność wzbogacona w zaburzeniach odporności
  7. Suplementacja w różnych okresach życia
  8. Chemoprewencja
  9. Suplementy diety oraz żywność wzbogacona w zaburzeniach układu nerwowo – mięśniowego

Zajęcia stacjonarne oraz w formie zdalnej.

Wykłady, seminaria, warsztaty, studia przypadków.

Dane do kontaktu

  • Adres: ul. Medyczna 9, 30-688 Kraków
  • Telefon: 12 62 05 758
  • E-mail: e.koziel@uj.edu.pl

Uczestnik otrzymuje:

Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych CM UJ

Wiedza:

  • Mechanizmy działania poszczególnych substancji w suplementach diety.
  • Zagadnienia bezpieczeństwa stosowania suplementów diety.
  • Procedury wprowadzania suplementów diety na rynek.
  • Interakcje między suplementami diety a lekami.
  • Zastosowanie suplementów diety w profilaktyce wybranych schorzeń.
  • Normy żywieniowe - RDA, EAR, AI.
  • Wymogi oznakowania opakowań suplementów diety.
  • Definicje: suplement diety, żywność wzbogacona, żywność funkcjonalna, lek, produkt roślinny leczniczy.
  • Rodzaje żywności wzbogaconej i ich zastosowania.
  • Problematyka zaburzeń odżywiania w różnych okresach życia.

Umiejętności:

  • Weryfikowanie skuteczności suplementów diety na podstawie informacji na opakowaniu.
  • Weryfikowanie bezpieczeństwa suplementów diety.
  • Wdrażanie strategii postępowania profilaktycznego w przypadku wybranych schorzeń.
  • Krytyczna ocena składu jakościowego i ilościowego suplementu diety.
  • Rozwiązywanie problemów potencjalnych interakcji suplement diety - lek.
  • Planowanie odpowiedniej suplementacji diety względem wieku pacjenta i ograniczeń żywieniowych.
  • Udzielanie informacji o stosowaniu preparatów żywieniowych i suplementów diety.
  • Ocenianie efektywności działania suplementów diety w oparciu o EBM.
  • Znalezienie i interpretacja wyników badań przeglądowych, meta-analiz oraz rekomendacji, również w języku angielskim.
  • Korzystanie z norm żywieniowych - RDA, EAR, AI.

Kompetencje społeczne:

  • Upowszechnianie wzorców właściwego odżywiania oraz suplementacji.
  • Ciągłe doskonalenie zawodowe z zakresu nowych suplementów diety.
  • Podejmowanie działań profilaktycznych niwelujących deficyt składników odżywczych.
  • Przekazywanie informacji dotyczących suplementacji diety w oparciu o EBM.
  • Przekazywanie precyzyjnych informacji pacjentowi i jego opiekunom na temat stosowania suplementów diety i ryzyka ich interakcji.
  • Personalizacja procesu wyboru suplementów diety i żywności wzbogaconej.
  • Dbanie o bezpieczeństwo pacjenta.
  • Konsultacja z innymi specjalistami z różnych dziedzin.
  • Kierowanie się zasadami etyki zawodowej oraz empatią.