6200,00 zł
1 paź 2025 - 30 cze 2026
Kraków

Żywienie w zdrowiu i chorobie – dietetyka kliniczna

Offer image
Offer image
Wybrany termin:

Termin:

1 paź 2025 - 30 cze 2026

Miejsce:

Kraków

Czas trwania:

192 godz.

Cena:

6200,00 zł

Dodatkowe informacje
Kierownik studiów: prof. dr hab. Małgorzata Zwolińska-Wcisło

Termin rekrutacji od 24.04.2025 do 28.08.2025

Pozostałe terminy:

W tym momencie brak dostepnych innych terminów

Studia podyplomowe Żywienie w zdrowiu i chorobie oferują zawansowaną wiedzę opartą na faktach naukowych, związaną z żywieniem człowieka i dietetyką. Celem studiów jest kształcenie specjalistów w zakresie obecnie stosowanego holistycznego podejścia do pacjenta, które zakłada planowanie diet leczniczych, leczenie żywieniowe oraz modyfikację zachowań żywieniowych osób zdrowych zgodnie z zasadami medycyny opartej na faktach, przy uwzględnieniu elementów psychodietetyki oraz bromatologii. 

W trakcie trwania studiów poruszonych zostanie wiele tematów związanych z żywieniem człowieka na różnym etapie rozwoju, postępowania dietetycznego w chorobach metabolicznych, reumatologicznych i nowotworowych, alergiach pokarmowych z uwzględnieniem chorób wątroby i trzustki, nerek, oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, pozytywnych i negatywnych aspektów żywności funkcjonalnej, modyfikowanej genetycznie i nutraceutyków, a także profilaktyki pierwotnej i wtórnej chorób żywieniowo-zależnych. Przedstawione zostaną także zagadnienia dotyczące bariatrii i żywienia klinicznego. 

Usługa:
Studia podyplomowe
Poziom:
Zaawansowany

Studia mogą podjąć osoby posiadające dyplom ukończenia studiów uzyskany:

  • na kierunku dietetyka (dyplom studiów co najmniej pierwszego stopnia z zakresu żywienia człowieka, technologii żywności),
  • na kierunku lekarskim,
  • na kierunkach w zakresie: pielęgniarstwa (dyplom studiów co najmniej drugiego stopnia), farmacji i psychologii (dyplom jednolitych studiów magisterskich) – kandydaci współpracujący z lekarzem bądź samodzielnie realizujący zadania w zakresie żywienia.
  • Podstawy dietetyki
  • Bromatologia
  • Psychodietetyka
  • Dietetyka pediatryczna od żywienia w okresie ciąży po najczęstsze choroby wieku dziecięcego
  • Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego, nerek oraz alergiach pokarmowych
  • Żywienie w chorobach metabolicznych i bariatrii
  • Żywienie w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Żywienie sportowców
  • Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu nowotworów. Żywienie w chorobach reumatologicznych
  • Żywienie człowieka w wieku podeszłym. Dietoterapia
  • Żywienie kliniczne.

Kontakt:

(+48) 12 341 19 04

e-mail

studiamckp@uj.edu.pl

anna.nawrot@uj.edu.pl

Uczestnik otrzymuje:

Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych Żywienie w zdrowiu i chorobie – dietetyka kliniczna.

Wiedza:

Uczestnik zna i rozumie:

  • całokształt procesów fizjologicznych i biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka w trakcie trawienia
  • rolę naturalnych składników toksycznych i anty-odżywczych w diecie oraz ma wiedzę na temat naturalnych karcinogenów pochodzenia roślinnego
  • aktualną terminologię obowiązującą w naukach żywieniowych
  • zamienniki produktów spożywczych
  • zasady oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka
  • zwyczaje żywieniowe i potrawy charakterystyczne dla różnych regionów świata
  • zalecenia żywieniowe charakterystyczne dla różnych stanów fizjologicznych człowieka
  • zasady konstruowania i interpretacji jadłospisów z wykorzystaniem programów komputerowych
  • produkty i potrawy zalecane i przeciwwskazane w poszczególnych rodzajach diet
  • zastosowanie diet leczniczych w przypadku konkretnych schorzeń
  • poszczególne rodzaje diet niekonwencjonalnych oraz ich potencjalne niebezpieczeństwa
  • patofizjologię najczęściej spotykanych chorób metabolicznych oraz wpływu diety na ich powstawanie i przebieg
  • różnice w efektach metabolicznych generowanych przez węglowodany o różnym składzie i pochodzeniu
  • podlegające modyfikacji czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego
  • podstawowe zalecenia żywieniowe wydane instytucje naukowe, dot. prewencji i leczenia chorób
  • zasady leczenia żywieniowego w chorobach o zwiększonym katabolizmie: enteralne i parenteralne w tym rodzaje diet przemysłowych i preparatów dożylnych oraz metody podania żywienia do układu naczyniowego
  • interakcje zachodzące pomiędzy żywnością a lekami
  • zasady modyfikacji leczenia żywieniowego w zależności od zmian stanu pacjenta
  • związek między nietolerancjami pokarmowymi a prozdrowotnymi zachowaniami człowieka
  • mechanizmy wpływu substancji farmakologicznie czynnych zawartych w żywności na działanie leków oraz rozumie interakcje zachodzące między lekami a żywnością,
  • najczęściej występujące obecnie rodzaje zaburzeń odżywiania i rozumie sposób postępowania w terapii uzależnień
  • mechanizm działania osi mózg – jelito

Umiejętności:

Uczestnik potrafi:

  • posługiwać się tablicami wartości odżywczych
  • posługiwać się „Albumem fotografii produktów i potraw”
  • wykorzystać komputerowe programy do konstruowania jadłospisów dostosowanych do indywidualnych potrzeb człowieka zdrowego
  • obliczyć podstawowe składniki diety: białka, węglowodany, tłuszcze oraz wybrane witaminy i składniki mineralne
  • zastosować odpowiedni rodzaj pomiarów antropometrycznych w zależności od stanu zdrowia i wieku pacjenta
  • zinterpretować pomiary składowych masy ciała: tłuszczowa i beztłuszczowa masa ciała oraz całkowita woda ustroju
  • dokonywać zmiany w jadłospisach polegające na zamianie tłuszczów nasyconych na tłuszcze prozdrowotne
  • ocenić czy dieta młodzieży oraz ludzi dorosłych (16–65 lat) ma prozdrowotne czy anty-zdrowotne właściwości
  • zinterpretować i ocenić stan odżywienia ludzi starszych (z wykorzystaniem kwestionariusza MNA)
  • określić zapotrzebowanie energetyczne, ilość kalorii przypadającą na białka, węglowodany i tłuszcze, a także obliczyć podaż ilościową tych makroskładników w poszczególnych rodzajach diet leczniczych
  • określić wady i zalety stosowania diet niekonwencjonalnych
  • skonstruować dietę dla pacjentów dostosowaną do indywidualnego zapotrzebowania
  • dobrać odpowiednie postępowanie dietetyczne i suplementację w okresie chemioterapii i radioterapii
  • zaplanować i monitorować przebieg leczenia żywieniowego oraz podjąć decyzję o kontynuacji lub zakończeniu interwencji żywieniowej
  • stosować wieloaspektowe rozwiązania z zakresu dietetyki w aspekcie holistycznego podejścia do człowieka zdrowego i chorego, z zapewnieniem optymalizacji sposobu żywienia i osobniczych zachowań żywieniowych

Kompetencje społeczne:

Uczestnik jest gotów do:

  • traktowania dietetyki jako nauki interdyscyplinarnej, odgrywającej znaczącą rolę w utrzymaniu zdrowia człowieka w każdym okresie jego rozwoju
  • ciągłego doskonalenia swej wiedzy i konieczności edukacji z dziedziny dietetyki

Inni oglądali również

Szkolenie/Kurs

Przywództwo w praktyce. Nowoczesne techniki zarządzania zespołem

Offer image
1943,40 zł
23 cze 2025
14 godz.
Kraków
Celem szkolenia jest praktyczne przećwiczenie aspektów związanych z efektywnym zarządzaniem zespołem. Podczas szkolenia poruszane będą zagadnienia związane z budowaniem autorytetu, zadaniami lidera, zarządzaniem ludźmi, motywowaniem pracowników. Tematyka uwzględnia nowoczesne podejście do zarządzania ludźmi, jakim jest partnerstwo i zwinne metody pracy. Szkolenia przygotowane zostało w formie warsztatów aktywizujących uczestników, dzięki czemu będą oni mieli szansę przećwiczenia teoretycznej wiedzy w praktycznych i laboratoryjnych warunkach.Korzyści dla Uczestników szkoleniaPo szkoleniu Uczestnicy będą potrafili:Zastosować zasady przewodzenia zespołami i budowania własnego wizerunku „szefa”Przedstawić teorie motywacyjne, na których opierają się praktycznie wdrażane modeleZastosować zasady motywowania pracownikówPrzedstawić podstawy psychologiczne, na których budowane są systemy motywacyjneSkutecznie komunikować się z pracownikiem i prowadzić efektywne rozmowy oceniająco-motywująceDopasować system motywacyjny do kultury organizacyjnej obowiązującej w firmieOminąć przeszkody, które pojawiają się podczas motywowaniaDopasować system oceniania pracowników do poziomu motywacyjnegoPrzeprowadzić analizę swojego zespołu pod kątem rozwoju kompetencji i motywacji poszczególnych pracowników i dostosować działania kierownicze do indywidualnych pracowników
Logo firmy
AVENHANSEN