6800,00 zł
4 paź 2025 - 30 cze 2026
Wrocław
Termin niedostępny

Psychodietetyka

Wybrany termin:

Termin:

4 paź 2025 - 30 cze 2026

Miejsce:

Wrocław

Czas trwania:

205 godz.

Dodatkowe informacje
Prowadzący:
Kierownik studiów: prof. dr hab. Anna Brytek-Matera
Termin niedostępny

Pozostałe terminy:

W tym momencie brak dostepnych innych terminów

W dobie nadmiernej konsumpcji kluczowe wydaje się zrozumienie jaką funkcję pełni jedzenie oraz w jaki sposób można pomóc osobom mającym trudności z własnymi nawykami i zachowaniami żywieniowymi. Z uwagi na znaczące zainteresowanie zarówno zasadami zdrowego odżywiania się, jak i nieustannym wzrostem licznych chorób dietozależnych oraz zaburzeń odżywiania istnieje duże zapotrzebowanie społeczne i edukacyjne na studia podyplomowe z zakresu PSYCHODIETETYKI. Zajęcia prowadzone są w oparciu o najnowszą literaturę światową przez wybitnej klasy specjalistów.

Usługa:
Studia podyplomowe
Poziom:
Zaawansowany

Z uwagi na rosnącą zapadalność na zaburzenia odżywiania takie jak jadłowstręt psychiczny, bulimia czy ortoreksja oraz z powodu narastającego problemu nadwagi i otyłości w naszym społeczeństwie istnieje ogromne zapotrzebowanie na specjalistów w stosunkowo młodej dziedzinie jaką jest psychodietetyka.

Semestr I

  1. Podstawy żywienia i dietetyki człowieka
  2. Zdrowie publiczne
  3. Edukacja, prewencja i profilaktyka żywienia
  4. Postępowanie medyczne

Semestr II

  1. Aktywność fizyczna
  2. Psychologia jedzenia
  3. Patologia jedzenia
  4. Praktyczne metody pracy w obszarze psychodietetyki

Wykłady, seminarium, warsztaty

Sekretarz studiów

mgr inż. Anna Ziółkowska-Belter

Instytut Psychologii

ul. Jana Władysława Dawida 1

50-527 Wrocław

tel. +48 71 367 18 14

anna.ziolkowska-belter@uwr.edu.pl

Uczestnik otrzymuje:

Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych

Wiedza:

Interdyscyplinarny program studiów podyplomowych psychodietetyka daje słuchaczom możliwość zdobycia i poszerzenia wiedzy na temat:

  • wpływu wyborów żywieniowych i stylu jedzenia na (nie)prawidłowe zachowania zdrowotne;
  • podstawowych celów działania w obszarze ochrony zdrowia publicznego;
  • fizjologii wysiłku fizycznego;
  • health literacy (szeroko pojętej świadomości zdrowotnej człowieka);
  • aplikacji służących profilaktyce zdrowia, monitorowaniu parametrów zdrowotnych (e-Health i m-Health);
  • wskazań do stosowania suplementów diety;
  • etiopatogenezy zaburzeń odżywiania i otyłości oraz specyfiki funkcjonowania osób z zachowaniami ortorektycznymi;
  • psychologicznych aspektów głodu i sytości a także determinantów wyborów żywieniowych;
  • chorób dietozależnych;
  • metod pracy w zakresie żywienia różnych grup (np. dzieci, kobiet w ciąży, sportowców) oraz pacjentów (np. choroby układu krążenia, układu pokarmowego, cukrzyca);
  • różnorodnych programów leczenia otyłości (m.in. The PEACH program, 
  • The IDEFICS study);
  • regulacji prawnych zawodu dietetyka w Polsce i Europie oraz Kodeksu Etyki Zawodowej Dietetyka.

Umiejętności:

 Pozwala także na opanowanie umiejętności dotyczących:

  • wykorzystania metod psychologicznych w pracy w obszarze psychodietetyki;
  • skutecznego oddziaływania na zmianę zachowań w zakresie żywienia;
  • interdyscyplinarnego ujęcia (medycznego, dietetycznego i psychologicznego) otyłości i sposobów jej leczenia;
  • kompetencji komunikacyjnych w pracy z pacjentem (zastosowania odpowiednich narzędzi komunikacyjnych w zależności od sytuacji klinicznej i psychologicznej pacjenta);
  • przygotowywania programów profilaktycznych i edukacyjnych w zakresie żywienia;
  • zaproponowania formy treningu dla pacjenta/klienta;
  • zastosowania interwencji psychodietetycznych w pracy z osobami odchudzającymi się;
  • doboru odpowiednich technik i narzędzi dialogu motywującego w pracy 
  • nad zmianą nawyków żywieniowych;
  • zastosowania wybranych technik poznawczych i/lub behawioralnych adekwatnie 
  • do potrzeb pacjenta/klienta.

Pozostałe korzyści:

  • Istnieje bardzo duże zapotrzebowanie społeczne i edukacyjne na tego typu studia podyplomowe. Poza tym uzyskanie kompetencji w tym zakresie może pozytywnie wpłynąć na pozycję nowych specjalistów z zakresu psychodietetyki na rynku pracy.
  • Słuchacze zdobędą kompleksową wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii.
  • Zaznajomią się z najnowszymi wynikami badań dotyczącymi interakcji między lekami a żywnością, relacji pomiędzy jedzeniem a emocjami, a także metodami leczenia otyłości. Poznają podstawy prawa medycznego oraz zdrowia publicznego.
  • Dzięki zajęciom warsztatowym nabędą praktyczne umiejętności w zakresie tworzenia programów edukacji żywieniowej i profilaktyki żywienia.
  • Poznają metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
  • Dowiedzą się jak skutecznie komunikować się z pacjentem i udzielić mu pomocy psychologicznej. Nauczą się elementarnych technik poznawczo-behawioralnych wykorzystywanych w pracy z osobami z różnymi nawykami żywieniowymi oraz przejawiającymi zaburzenia odżywiania.
  • Interdyscyplinarny program studiów (bloki tematyczne z obszaru medycyny, dietetyki, psychologii i kultury fizycznej) daje szansę na rozwój i podniesienie kompetencji zawodowych oraz możliwość wykorzystania ich w pracy własnej, a także ze specjalistami z innych dziedzin.
  • Wiedza i umiejętności nabyte w trakcie studiów będą pomocne zarówno w prowadzeniu praktyki prywatnej, jak i pracy w placówkach opieki zdrowotnej.

Inni oglądali również

Szkolenie/Kurs

Masaż współczesny

Offer image
1800,00 zł
24 lis 2025
30 godz.
Wrocław
Masaż współczesny to nowoczesna technika masażu, która koncentruje się na poprawie ogólnego samopoczucia i relaksacji ciała. Opracowany na bazie naszego wieloletniego doświadczenia z sali zabiegowej i szkoleniowej, łączy techniki klasycznego masażu z elementami masażu głębokiego, masażu bańką chińską oraz terapii punktów spustowych. Współczesny masaż wykorzystuje różnorodne techniki manipulacji tkanek, takie jak głaskanie, ugniatanie, rozcieranie, wibracje i oklepywanie, aby łagodzić napięcie mięśniowe, zmniejszać ból i stymulować krążenie.Podczas certyfikowanego kursu masażu współczesnego, który trwa 30 godzin, nauczysz się, jak dostosować techniki masażu do różnych potrzeb, uzyskując efekty relaksacyjne, profilaktyczne lub regeneracyjne. Kurs obejmuje również elementy marketingu, co pozwoli Ci już na początku zdobyć umiejętności, które pomogą dotrzeć do klientów i zbudować różnorodną ofertę odpowiadającą ich potrzebom.Oto kilka szczegółów dotyczących kursu:Czas trwania kursu: 30 godzinMateriały szkoleniowe: Skrypt z technikami masażu oraz materiały wideoDodatkowe techniki: Masaż głęboki, masaż bańką chińską, terapia punktów spustowych, ergonomiaDokumenty: Certyfikat wewnętrznyEgzamin: PraktycznyLiczba uczestników: Maksymalnie 12 osóbMożliwość uczestnictwa z UP: TakOpieka poszkoleniowa: Tak, odpowiadamy na pytania oraz pomagamy w praktykachDostęp do grup na Facebooku: TakDzięki praktycznemu podejściu, każdy kursant nie tylko masuje, ale również jest masowany, co pozwala lepiej zrozumieć i poczuć korzyści płynące z masażu współczesnego.
Logo firmy
Akademia Masażu Manualni
Ta informacja nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz.U. 1964 nr 16 poz. 93 ze zm.) oraz ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz.U. 2014 poz. 827 ze zm.).