6800,00 zł
4 paź 2025 - 30 cze 2026
Wrocław

Psychodietetyka

Wybrany termin:

Termin:

4 paź 2025 - 30 cze 2026

Miejsce:

Wrocław

Czas trwania:

205 godz.

Cena:

6800,00 zł

Pozostałe terminy:

W tym momencie brak dostepnych innych terminów

W dobie nadmiernej konsumpcji kluczowe wydaje się zrozumienie jaką funkcję pełni jedzenie oraz w jaki sposób można pomóc osobom mającym trudności z własnymi nawykami i zachowaniami żywieniowymi. Z uwagi na znaczące zainteresowanie zarówno zasadami zdrowego odżywiania się, jak i nieustannym wzrostem licznych chorób dietozależnych oraz zaburzeń odżywiania istnieje duże zapotrzebowanie społeczne i edukacyjne na studia podyplomowe z zakresu PSYCHODIETETYKI. Zajęcia prowadzone są w oparciu o najnowszą literaturę światową przez wybitnej klasy specjalistów.

Usługa:
Studia podyplomowe
Poziom:
Zaawansowany

Z uwagi na rosnącą zapadalność na zaburzenia odżywiania takie jak jadłowstręt psychiczny, bulimia czy ortoreksja oraz z powodu narastającego problemu nadwagi i otyłości w naszym społeczeństwie istnieje ogromne zapotrzebowanie na specjalistów w stosunkowo młodej dziedzinie jaką jest psychodietetyka.

Semestr I

  1. Podstawy żywienia i dietetyki człowieka
  2. Zdrowie publiczne
  3. Edukacja, prewencja i profilaktyka żywienia
  4. Postępowanie medyczne

Semestr II

  1. Aktywność fizyczna
  2. Psychologia jedzenia
  3. Patologia jedzenia
  4. Praktyczne metody pracy w obszarze psychodietetyki

Wykłady, seminarium, warsztaty

Sekretarz studiów

mgr inż. Anna Ziółkowska-Belter

Instytut Psychologii

ul. Jana Władysława Dawida 1

50-527 Wrocław

tel. +48 71 367 18 14

anna.ziolkowska-belter@uwr.edu.pl

Uczestnik otrzymuje:

Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych

Wiedza:

Interdyscyplinarny program studiów podyplomowych psychodietetyka daje słuchaczom możliwość zdobycia i poszerzenia wiedzy na temat:

  • wpływu wyborów żywieniowych i stylu jedzenia na (nie)prawidłowe zachowania zdrowotne;
  • podstawowych celów działania w obszarze ochrony zdrowia publicznego;
  • fizjologii wysiłku fizycznego;
  • health literacy (szeroko pojętej świadomości zdrowotnej człowieka);
  • aplikacji służących profilaktyce zdrowia, monitorowaniu parametrów zdrowotnych (e-Health i m-Health);
  • wskazań do stosowania suplementów diety;
  • etiopatogenezy zaburzeń odżywiania i otyłości oraz specyfiki funkcjonowania osób z zachowaniami ortorektycznymi;
  • psychologicznych aspektów głodu i sytości a także determinantów wyborów żywieniowych;
  • chorób dietozależnych;
  • metod pracy w zakresie żywienia różnych grup (np. dzieci, kobiet w ciąży, sportowców) oraz pacjentów (np. choroby układu krążenia, układu pokarmowego, cukrzyca);
  • różnorodnych programów leczenia otyłości (m.in. The PEACH program, 
  • The IDEFICS study);
  • regulacji prawnych zawodu dietetyka w Polsce i Europie oraz Kodeksu Etyki Zawodowej Dietetyka.

Umiejętności:

 Pozwala także na opanowanie umiejętności dotyczących:

  • wykorzystania metod psychologicznych w pracy w obszarze psychodietetyki;
  • skutecznego oddziaływania na zmianę zachowań w zakresie żywienia;
  • interdyscyplinarnego ujęcia (medycznego, dietetycznego i psychologicznego) otyłości i sposobów jej leczenia;
  • kompetencji komunikacyjnych w pracy z pacjentem (zastosowania odpowiednich narzędzi komunikacyjnych w zależności od sytuacji klinicznej i psychologicznej pacjenta);
  • przygotowywania programów profilaktycznych i edukacyjnych w zakresie żywienia;
  • zaproponowania formy treningu dla pacjenta/klienta;
  • zastosowania interwencji psychodietetycznych w pracy z osobami odchudzającymi się;
  • doboru odpowiednich technik i narzędzi dialogu motywującego w pracy 
  • nad zmianą nawyków żywieniowych;
  • zastosowania wybranych technik poznawczych i/lub behawioralnych adekwatnie 
  • do potrzeb pacjenta/klienta.

Pozostałe korzyści:

  • Istnieje bardzo duże zapotrzebowanie społeczne i edukacyjne na tego typu studia podyplomowe. Poza tym uzyskanie kompetencji w tym zakresie może pozytywnie wpłynąć na pozycję nowych specjalistów z zakresu psychodietetyki na rynku pracy.
  • Słuchacze zdobędą kompleksową wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii.
  • Zaznajomią się z najnowszymi wynikami badań dotyczącymi interakcji między lekami a żywnością, relacji pomiędzy jedzeniem a emocjami, a także metodami leczenia otyłości. Poznają podstawy prawa medycznego oraz zdrowia publicznego.
  • Dzięki zajęciom warsztatowym nabędą praktyczne umiejętności w zakresie tworzenia programów edukacji żywieniowej i profilaktyki żywienia.
  • Poznają metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
  • Dowiedzą się jak skutecznie komunikować się z pacjentem i udzielić mu pomocy psychologicznej. Nauczą się elementarnych technik poznawczo-behawioralnych wykorzystywanych w pracy z osobami z różnymi nawykami żywieniowymi oraz przejawiającymi zaburzenia odżywiania.
  • Interdyscyplinarny program studiów (bloki tematyczne z obszaru medycyny, dietetyki, psychologii i kultury fizycznej) daje szansę na rozwój i podniesienie kompetencji zawodowych oraz możliwość wykorzystania ich w pracy własnej, a także ze specjalistami z innych dziedzin.
  • Wiedza i umiejętności nabyte w trakcie studiów będą pomocne zarówno w prowadzeniu praktyki prywatnej, jak i pracy w placówkach opieki zdrowotnej.

Inni oglądali również