8000,00 zł
1 mar 2025 - 1 mar 2026
Kraków
Termin niedostępny

Enologia

Offer image
Wybrany termin:

Termin:

1 mar 2025 - 1 mar 2026

Miejsce:

Kraków

Czas trwania:

217 godz.

Dodatkowe informacje
Kierownik studiów: dr Maciej Gawlik

Zajęcia (12 spotkań) odbywają się w formie dwudniowych (sobotnio-niedzielnych) zjazdów.

Termin niedostępny

Pozostałe terminy:

W tym momencie brak dostepnych innych terminów

Program studiów podyplomowych z zakresu Enologii uwzględnia szeroki zakres zagadnień, między innymi: podstawy uprawy winorośli, biologii i chemii winogron, chemii wina, technologii produkcji wina, typologii wina, regionów winiarskich, analizy sensorycznej i podstaw degustacji a w szczególności zdrowotnych i kulturowych aspektów wina.

Usługa:
Studia podyplomowe

Mając na uwadze zarówno zdrowotne znaczenie wina, oraz coraz szersze, europejskie regulacje prawne, studia podyplomowe z zakresu enologii starają się uzupełnić lukę dydaktyczną dla wszystkich zainteresowanych tematem wina i pragnących głębiej poznać wszystkie jego aspekty.

  • Podstawy uprawy winorośli
  • Chemia wina
  • Technologia produkcji wina: winifikacja
  • Kulturowe aspekty wina
  • Zdrowotne aspekty wina
  • Analiza sensoryczna wraz z elementami degustacji wina
  • Typologia wina, regiony winiarskie. Regulacje prawne w produkcji i dystrybucji wina

Zajęcia teoretyczne i praktyczne, odbywają się między innymi w Winnicy Uniwersyteckej Nad Dworskim Potokiem Łazy

Uczestnik otrzymuje:

Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych w zakresie Enologii

Pozostałe korzyści:

Studia stwarzają uczestnikom możliwość poznania i zgłębienia szerokiej tematyki związanej z problematyką wina. Od kilku lat obserwowany jest w Polsce znaczny rozwój branży winiarskiej, powiększa się liczba importerów wina, rośnie sprzedaż i spożycie wina. 

Inni oglądali również