4500,00 zł
26 paź 2024 - 1 sie 2025
Wrocław
Termin niedostępny

Dietetyka geriatryczna

Offer image
Wybrany termin:

Termin:

26 paź 2024 - 1 sie 2025

Miejsce:

Wrocław

Czas trwania:

160 godz.

Termin niedostępny

Pozostałe terminy:

W tym momencie brak dostepnych innych terminów

Studia podyplomowe z dietetyki geriatrycznej mają na celu przekazanie wiedzy i umiejętności dotyczących żywienia osób starszych. Skupiają się na specyficznych potrzebach żywieniowych seniorów oraz metodach wsparcia ich zdrowia i kondycji przez odpowiednie planowanie diety, diagnozowanie zaburzeń odżywiania, oraz efektywne stosowanie dietoterapii i suplementacji.

Usługa:
Studia podyplomowe
Poziom:
Zaawansowany
  • Dietetycy
  • Specjaliści ds. żywienia człowieka zajmujący się żywieniem osób starszych
  • Intendenci w placówkach opieki
  • Osoby kontrolujące żywienie osób starszych w placówkach żywienia zbiorowego
  • Osoby świadczące usługi w zakresie żywienia seniorów
  • Nauczyciele dietetyki, żywienia, technologii żywności
  • Osoby chcące zdobyć lub zaktualizować wiedzę z zakresu dietetyki dedykowanej długiemu, zdrowemu życiu
  • Zmiany anatomiczne i fizjologiczne zachodzące w okresie starzenia
  • Antropometryczna ocena stanu odżywienia osób starszych
  • Żywienie kliniczne osób starszych
  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób narządów zmysłów i powłoki skórnej
  • Zaburzenia odżywienia u osób starszych
  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu pokarmowego osób starszych
  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób narządu ruchu osób starszych
  • Żywność funkcjonalna w diecie osób starszych
  • Analiza składu suplementów diety i żywności wzbogacanej dla osób starszych
  • Żywienie zbiorowe w placówkach opieki dla osób starszych
  • Edukacja i poradnictwo żywieniowe osób starszych
  • Żywność wzbogacana w diecie osób starszych
  • Suplementy diety w żywieniu osób starszych
  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób endokrynologicznych osób starszych
  • Żywienie osób starszych aktywnych fizycznie
  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób neurologicznych osób starszych
  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób nowotworowych osób starszych
  • Diagnostyka laboratoryjna w ocenie stanu odżywienia osób starszych
  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego
  • Żywienie wspierające układ immunologiczny i mikrobiotę przewodu pokarmowego
  • Fitoterapia osób starszych
  • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa osób starszych a interakcje leków z żywnością i suplementami diety
  • Ocena jadłospisów i planowanie żywienia osób starszych z uwzględnieniem chorób
  • Egzamin końcowy
  • Formuła blended learning (częściowo zdalnie, częściowo stacjonarnie)
  • Zajęcia prowadzone w formie wykładów, ćwiczeń oraz laboratoriów
  • Platforma Teams do zajęć online
  • Praktyczne doświadczenie w laboratoriach i salach komputerowych

Koordynator CKU: Agnieszka Manowska

Telefon: 71 36 80 452

E-mail: agnieszka.manowska@ue.wroc.pl

Uczestnik otrzymuje:

Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych (w języku polskim oraz odpis w języku angielskim)

Wiedza:

  • Specyfika żywienia seniorów
  • Diagnostyka i ocena stanu odżywienia osób starszych
  • Zaburzenia odżywiania i ich dietoterapia
  • Suplementacja diety i interakcje z farmakoterapią
  • Żywienie i aktywność fizyczna seniorów
  • Regulacje prawne dotyczące żywienia w placówkach opieki

Umiejętności:

  • Antropometryczna i laboratoryjna ocena stanu odżywienia
  • Planowanie diet i jadłospisów dla osób starszych
  • Wprowadzanie dietoterapii i suplementacji
  • Prowadzenie edukacji żywieniowej
  • Diagnostyka laboratoryjna i analiza składników suplementów diety

Kompetencje społeczne:

  • Skuteczne wspieranie zdrowia i kondycji osób starszych
  • Edukowanie seniorów w zakresie zdrowego żywienia
  • Współpraca z zespołem multidyscyplinarnym
  • Przestrzeganie zasad etyki i regulacji prawnych w żywieniu seniorów

Pozostałe korzyści:

Studia we współpracy z Polskim Towarzystwem Żywienia Klinicznego