Wybrany termin:
Termin:
26 pa藕 2024 - 1 sie 2025
Miejsce:
Wroc艂aw
Cena:
4500,00聽z艂

Dietetyka geriatryczna

Offer image
Wybrany termin:

Termin:

26 pa藕 2024 - 1 sie 2025

Miejsce:

Wroc艂aw

Czas trwania:

160 godz.

Prowadz膮cy:

Dr hab. in偶. Zuzanna Goluch, prof. UEW

Cena:

4500,00聽z艂

Pozosta艂e terminy:

W tym momencie brak dostepnych termin贸w

Studia podyplomowe z dietetyki geriatrycznej maj膮 na celu przekazanie wiedzy i umiej臋tno艣ci dotycz膮cych 偶ywienia os贸b starszych. Skupiaj膮 si臋 na specyficznych potrzebach 偶ywieniowych senior贸w oraz metodach wsparcia ich zdrowia i kondycji przez odpowiednie planowanie diety, diagnozowanie zaburze艅 od偶ywiania, oraz efektywne stosowanie dietoterapii i suplementacji.

Us艂uga:
Studia podyplomowe
Poziom:
Zaawansowany
  • Dietetycy
  • Specjali艣ci ds. 偶ywienia cz艂owieka zajmuj膮cy si臋 偶ywieniem os贸b starszych
  • Intendenci w plac贸wkach opieki
  • Osoby kontroluj膮ce 偶ywienie os贸b starszych w plac贸wkach 偶ywienia zbiorowego
  • Osoby 艣wiadcz膮ce us艂ugi w zakresie 偶ywienia senior贸w
  • Nauczyciele dietetyki, 偶ywienia, technologii 偶ywno艣ci
  • Osoby chc膮ce zdoby膰 lub zaktualizowa膰 wiedz臋 z zakresu dietetyki dedykowanej d艂ugiemu, zdrowemu 偶yciu
  • Zmiany anatomiczne i fizjologiczne zachodz膮ce w okresie starzenia
  • Antropometryczna ocena stanu od偶ywienia os贸b starszych
  • 呕ywienie kliniczne os贸b starszych
  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia chor贸b narz膮d贸w zmys艂贸w i pow艂oki sk贸rnej
  • Zaburzenia od偶ywienia u os贸b starszych
  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia chor贸b uk艂adu pokarmowego os贸b starszych
  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia chor贸b narz膮du ruchu os贸b starszych
  • 呕ywno艣膰 funkcjonalna w diecie os贸b starszych
  • Analiza sk艂adu suplement贸w diety i 偶ywno艣ci wzbogacanej dla os贸b starszych
  • 呕ywienie zbiorowe w plac贸wkach opieki dla os贸b starszych
  • Edukacja i poradnictwo 偶ywieniowe os贸b starszych
  • 呕ywno艣膰 wzbogacana w diecie os贸b starszych
  • Suplementy diety w 偶ywieniu os贸b starszych
  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia chor贸b endokrynologicznych os贸b starszych
  • 呕ywienie os贸b starszych aktywnych fizycznie
  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia chor贸b neurologicznych os贸b starszych
  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia chor贸b nowotworowych os贸b starszych
  • Diagnostyka laboratoryjna w ocenie stanu od偶ywienia os贸b starszych
  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia chor贸b uk艂adu sercowo-naczyniowego
  • 呕ywienie wspieraj膮ce uk艂ad immunologiczny i mikrobiot臋 przewodu pokarmowego
  • Fitoterapia os贸b starszych
  • Farmakologia i farmakoterapia 偶ywieniowa os贸b starszych a interakcje lek贸w z 偶ywno艣ci膮 i suplementami diety
  • Ocena jad艂ospis贸w i planowanie 偶ywienia os贸b starszych z uwzgl臋dnieniem chor贸b
  • Egzamin ko艅cowy
  • Formu艂a blended learning (cz臋艣ciowo zdalnie, cz臋艣ciowo stacjonarnie)
  • Zaj臋cia prowadzone w formie wyk艂ad贸w, 膰wicze艅 oraz laboratori贸w
  • Platforma Teams do zaj臋膰 online
  • Praktyczne do艣wiadczenie w laboratoriach i salach komputerowych

Koordynator CKU: Agnieszka Manowska

Telefon: 71 36 80 452

E-mail: agnieszka.manowska@ue.wroc.pl

Uczestnik otrzymuje:

艢wiadectwo uko艅czenia studi贸w podyplomowych (w j臋zyku polskim oraz odpis w j臋zyku angielskim)

Wiedza:

  • Specyfika 偶ywienia senior贸w
  • Diagnostyka i ocena stanu od偶ywienia os贸b starszych
  • Zaburzenia od偶ywiania i ich dietoterapia
  • Suplementacja diety i interakcje z farmakoterapi膮
  • 呕ywienie i aktywno艣膰 fizyczna senior贸w
  • Regulacje prawne dotycz膮ce 偶ywienia w plac贸wkach opieki

Umiej臋tno艣ci:

  • Antropometryczna i laboratoryjna ocena stanu od偶ywienia
  • Planowanie diet i jad艂ospis贸w dla os贸b starszych
  • Wprowadzanie dietoterapii i suplementacji
  • Prowadzenie edukacji 偶ywieniowej
  • Diagnostyka laboratoryjna i analiza sk艂adnik贸w suplement贸w diety

Kompetencje spo艂eczne:

  • Skuteczne wspieranie zdrowia i kondycji os贸b starszych
  • Edukowanie senior贸w w zakresie zdrowego 偶ywienia
  • Wsp贸艂praca z zespo艂em multidyscyplinarnym
  • Przestrzeganie zasad etyki i regulacji prawnych w 偶ywieniu senior贸w

Pozosta艂e korzy艣ci:

Studia we wsp贸艂pracy z Polskim Towarzystwem 呕ywienia Klinicznego