4900,00 zł
19 paź 2024 - 1 sie 2025
Wrocław
Termin niedostępny

Suplementy diety i żywność wzbogacana

Offer image
Wybrany termin:

Termin:

19 paź 2024 - 1 sie 2025

Miejsce:

Wrocław

Czas trwania:

160 godz.

Termin niedostępny

Pozostałe terminy:

W tym momencie brak dostepnych innych terminów

Studia podyplomowe dotyczą rosnącego rynku suplementów diety i żywności wzbogacanej. Oferują wiedzę z zakresu technologii żywności i żywienia, dietetyki, medycyny i prawa. Celem jest przygotowanie uczestników do pracy w obszarze tworzenia, kontrolowania i doradzania w zakresie suplementów diety oraz żywności wzbogacanej, w tym w zakładach produkcyjnych, instytucjach kontrolnych, gabinetach dietetycznych i innych.

Usługa:
Studia podyplomowe
Poziom:
Zaawansowany
  • Osoby zatrudnione w zakładach produkujących suplementy diety lub żywność.
  • Pracownicy instytucji kontrolujących żywność i suplementy diety.
  • Osoby świadczące porady lub usługi związane z żywieniem.
  • Specjaliści i trenerzy w siłowniach lub klubach fitness.
  • Nauczyciele dietetyki, żywienia, technologii żywności.
  • Osoby pragnące zdobyć, poszerzyć lub zaktualizować wiedzę w omawianym zakresie.
  • Podstawy żywienia człowieka
  • Suplementy diety i żywność wzbogacana - regulacje prawne, procedury rejestracji, kontrola
  • Technologia produkcji suplementów diety
  • Wymagania sanitarno-higieniczne w produkcji i dystrybucji suplementów diety
  • Opakowanie, oznakowanie i przechowywanie suplementów diety
  • Suplementy diety w żywieniu dzieci i młodzieży
  • Suplementy diety i żywność medyczna w żywieniu klinicznym
  • Suplementy diety w żywieniu osób dorosłych
  • Żywienie w sporcie
  • Suplementy diety w żywieniu osób aktywnych fizycznie
  • Analiza składu suplementów diety i żywności wzbogacanej
  • Suplementy diety w żywieniu osób starszych
  • Marketing i reklama suplementów diety
  • Diagnostyka laboratoryjna niedoborów i nadmiarów składników odżywczych w ustroju
  • Żywność wzbogacana
  • Suplementacja i wzbogacanie pasz zwierząt gospodarskich a jakość ich produktów
  • Nutrigenomika a suplementy diety
  • Bezpieczeństwo suplementów diety i żywności wzbogacanej
  • Farmakologia substancji farmaceutycznych w suplementach diety
  • Interakcje leków z suplementami diety
  • Planowanie i ocena jadłospisów z uwzględnieniem suplementacji i/lub żywności wzbogacanej
  • Egzamin końcowy
  • Blended learning (częściowo zdalne, częściowo stacjonarne zajęcia)
  • Platforma Teams do zajęć online
  • Zajęcia stacjonarne prowadzone na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu
  • Indywidualne konto na platformie Microsoft 365

Koordynator CKU: Agnieszka Manowska

Telefon: 71 36 80 452

E-mail: agnieszka.manowska@ue.wroc.pl

Uczestnik otrzymuje:

Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych w języku polskim i angielskim.

Wiedza:

  • Rozumienie nauk żywieniowych oraz regulacji prawnych dotyczących suplementów diety i żywności wzbogacanej.
  • Wiedza na temat technologii produkcji, wymagań sanitarno-higienicznych, oraz analizy składu suplementów.
  • Znajomość zasad marketingu i reklamy suplementów diety.

Umiejętności:

  • Ocena i planowanie jadłospisów uwzględniających suplementy diety i/lub żywność wzbogacaną.
  • Umiejętność diagnostyki laboratoryjnej niedoborów i nadmiarów składników odżywczych.
  • Rozpoznawanie interakcji leków z suplementami diety.

Kompetencje społeczne:

  • Zdolność do doradzania w zakresie suplementacji w różnych grupach wiekowych i aktywności fizycznej.
  • Umiejętność pracy w zespole zajmującym się kontrolą jakości żywności i suplementów.
  • Kompetencje w zakresie komunikacji i prezentacji wyników badań oraz analiz.