Analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności

Terminy:

W tym momencie brak dostepnych terminów

Treści programowe realizowane w trakcie studiów bazują na praktycznym wdrożeniu najnowszych metod analitycznych stosowanych w badaniu żywności, stąd też studia mogą zainteresować absolwentów kierunków rolniczych, ochrony środowiska, technologii żywności i żywienia człowieka i biotechnologii, a także pracowników małych i średnich przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego, wykorzystujących techniki pomiarowe, analityczne i diagnostyczne do badania żywności.

Usługa:
Studia podyplomowe
Poziom:
Zaawansowany

Studia przeznaczone są dla absolwentów zarówno magisterskich jak i zawodowych studiów wyższych z zakresu nauk rolniczych, przyrodniczych i biologicznych, a także dla osób z dyplomem ukończenia innych wydziałów, które są zatrudnione na stanowiskach technologicznych w zakładach przetwórczych przemysłu rolno-spożywczego lub osób zainteresowanych tematyką studiów.

  • chemia środków spożywczych,
  • biochemiczne metody toksyczności i detoksykacji,
  • analiza instrumentalna w badaniu żywności,
  • bezpieczeństwo i analityka mikrobiologiczna żywności,
  • prawne aspekty bezpieczeństwa i kontroli żywności,
  • aspekty zdrowotne żywności,
  • systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności,
  • żywność genetycznie modyfikowana,
  • jakość i rodzaje opakowań,
  • toksykologia żywności,
  • ocena jakości żywności,
  • substancje dodatkowe w żywności,
  • metody spektroskopowe w analizie żywności,
  • analiza śladowa w badaniach żywności,
  • nowoczesne metody badania jakości żywności,
  • składniki diety - galeria cząsteczek.

Wykłady, ćwiczenia

Jednostka prowadząca: Kolegium Nauk Przyrodniczych

e-mail: studiapodyplomowe@ur.edu.pl

mgr Paulina Łabaziewicz

tel.: +48 17 872 11 48

e-mail: plabaziewicz@ur.edu.pl

mgr Iwona Grzegorzak

tel.: +48 17 872 10 96

e-mail: igrzegorzak@ur.edu.pl

Uczestnik otrzymuje:

Absolwent otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych

Wiedza:

Absolwenci studiów uzyskają wiedzę z zakresu analityki, systemów bezpieczeństwa i jakości żywności a także umiejętności poszerzające kwalifikacje do pracy w laboratoriach chemicznych, mikrobiologicznych i biotechnologicznych przy zakładach produkcyjnych spożywczych, Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych oraz ośrodkach badawczych związanych z sektorem rolno-spożywczym.

Umiejętności:

Podejmowanie właściwych działań w pracy zawodowej jak również przekazywanie informacji społeczeństwu, szczególnie przy wzrastającym zainteresowaniu jakością zdrowotną żywności.