8800,00 zł
26 wrz 2025 - 30 cze 2026
Warszawa

Mikrobiologia, Higiena, Środowisko

Offer image
Wybrany termin:

Termin:

26 wrz 2025 - 30 cze 2026

Miejsce:

Warszawa

Czas trwania:

250 godz.

Cena:

8800,00 zł

Dodatkowe informacje
Zespół pracowników naukowych z Uniwersytetu Warszawskiego oraz wysokiej klasy specjaliści i eksperci

Termin rejestracji w systemie IRK: 25.04.2025 r. - 30.06.2025 r.

Pozostałe terminy:

W tym momencie brak dostepnych innych terminów

Celem studiów jest poznanie zasad oraz ugruntowanie i poszerzenie wiedzy dotyczącej szeroko pojętej kontroli mikrobiologicznej w przemyśle oraz zapewnienia standardów jakości w praktyce zawodowej, zgodnie z obowiązującymi normami. Program proponowanych studiów jest nowatorski, gdyż treści programowe wiążą się mocno z praktyką przemysłową i są podyktowane wymaganiami stawianymi przy wytwarzaniu produktów leczniczych, kosmetycznych oraz spożywczych. Wiedza teoretyczna uzupełniana jest zajęciami praktycznymi o charakterze ćwiczeń i warsztatów, w trakcie których student ma możliwość skonfrontowania teorii z praktycznym doświadczeniem oraz poznania nowoczesnych metod badawczych i diagnostycznych stosowanych w akredytowanych laboratoriach mikrobiologicznych działających dla przemysłu.

Usługa:
Studia podyplomowe
Poziom:
Zaawansowany
Kategorie:

O przyjęcie na studia mogą ubiegać się absolwenci studiów wyższych pierwszego lub drugiego stopnia (licencjat, inżynier i magister) o profilu biologiczno-chemicznym. Studia kierowane są do osób poszukujących pracy, a także związanych zawodowo z proponowaną tematyką, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe. Studia adresowane są szczególnie do pracowników laboratoriów mikrobiologicznych przy zakładach produkcyjnych oraz osób odpowiedzialnych za zapewnienie jakości w procesie wytwarzania produktów spożywczych, leczniczych, kosmetycznych.

  • Mikroorganizmy w środowisku
  • Laboratorium mikrobiologiczne – organizacja i zasady bezpiecznej pracy
  • Klasyczne i molekularne metody identyfikacji mikroorganizmów
  • Higiena farmaceutyczna oraz systemy zarządzania jakością
  • Mikrobiologiczne metody badań produktów leczniczych
  • Monitoring higieny oraz systemy zarządzania jakością w przemyśle kosmetycznym
  • Mikrobiologiczne metody badania kosmetyków i wody
  • Bezpieczeństwo i jakość mikrobiologiczna żywności
  • Mikrobiologiczne i molekularne metody badań produktów spożywczych
  • Systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym (HACCP, GMP/GHP)
  • Audyt systemu zarządzania i kompetencji technicznych

Program proponowanych studiów jest nowatorski, gdyż treści programowe wiążą się mocno z praktyką przemysłową i są podyktowane wymaganiami stawianymi przy wytwarzaniu produktów leczniczych, kosmetycznych oraz spożywczych. Wiedza teoretyczna uzupełniana jest zajęciami praktycznymi o charakterze ćwiczeń i warsztatów, w trakcie których student ma możliwość skonfrontowania teorii z praktycznym doświadczeniem oraz poznania nowoczesnych metod badawczych i diagnostycznych stosowanych w akredytowanych laboratoriach mikrobiologicznych działających dla przemysłu.

Wydział Biologii

ul. Miecznikowa 1

02-096 Warszawa

tel. 22 55 41 404

e-mail: spmhs@uw.edu.pl l

Uczestnik otrzymuje:

Świadectwo ukończenia studiów

Wiedza:

  • Ma wiedzę na temat międzynarodowych standardów dotyczących jakości procesu wytwarzania produktów spożywczych, leczniczych, kosmetycznych oraz zna podstawowe akty prawne dotyczące tych zagadnień
  • Wykazuje znajomość zasad planowania analiz w zakresie analizy jakości, nowoczesnych technik zbierania danych oraz stosowania różnych narzędzi badawczych
  • Ma pogłębioną wiedzę dotyczącą prawidłowej mikroflory człowieka i mikroorganizmów chorobotwórczych oraz zagrożeń płynących z zanieczyszczeń bakteryjnych, grzybowych oraz wirusowych w procesie produkcji.
  • Ma szeroką wiedzę dotyczącą rozmieszczenia mikroorganizmów w środowisku, a także postrzegania środowiska jako źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych w procesie produkcji.
  • Zna zasady samodzielnego przeprowadzania badania czystości mikrobiologicznej produktów spożywczych, leczniczych, kosmetycznych oraz opracowywania wyników w formie raportów.
  • Ma poszerzoną wiedzę w zakresie nowych metod i technik diagnostycznych, wykorzystywanych do identyfikacji mikroorganizmów.
  • Zna zasady walidacji metod mikrobiologicznych, serologicznych, molekularnych wykonywanych techniką klasyczna
  • Ma wiedzę o zasadach higieny produkcji oraz systemach monitoringu stanu sanitarnego pomieszczeń produkcyjnych, higieny procesów technologicznych oraz personelu.
  • Zna zasady opracowywania i wdrażania GHP i GMP w praktyce przemysłowej.
  • Wykazuje znajomość zasad opracowywania i wdrażania systemu bezpieczeństwa żywności HACCP w sektorze spożywczym.
  • Ma wiedzę teoretyczną i praktyczną na temat rodzajów audytów oraz zasad ich przeprowadzania.

Umiejętności:

  • Wykazuje umiejętność przeprowadzenia kontroli mikrobiologicznej produktów leczniczych, spożywczych, kosmetycznych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami farmakopei Europejskiej, norm ISO, rozporządzeń i dyrektyw UE.
  • Potrafi przeprowadzić walidację metod mikrobiologicznych jakościowych, ilościowych oraz alternatywnych.
  • Wykazuje umiejętność przygotowywania dokumentacji laboratoryjnej oraz wymaganej od audytowanego laboratorium mikrobiologicznego.
  • Potrafi tworzyć instrukcje i weryfikować procedury zapewniające skuteczne funkcjonowanie zasad higieny i czystości w procesie produkcji.
  • Wykazuje umiejętność przygotowania i weryfikowania procedur i instrukcji Dobrej Praktyki Produkcyjnej, zapewniających prawidłowe funkcjonowanie procesu przemysłowego w sektorze spożywczym.
  • Wykazuje umiejętność tworzenia deklaracji produktu i schematu produkcji, krytycznej analizy zagrożeń oraz monitorowania punktów kontrolnych w produkcji przemysłowej sektora spożywczego.
  • Potrafi przeprowadzić audit systemu zarządzania laboratorium mikrobiologicznego zgodnie z obowiązującą normą

Kompetencje społeczne:

  • Ma nawyk korzystania z obiektywnych źródeł informacji naukowej oraz posługiwania się zasadami krytycznego wnioskowania przy rozstrzyganiu praktycznych problemów.
  • Rozumie znaczenie monitorowania czystości mikrobiologicznej produktów spożywczych, leczniczych, kosmetycznych oraz docenia wagę nowoczesnych metod identyfikacji mikroorganizmów chorobotwórczych.

Inni oglądali również