Mikrobiologia, Higiena i Jakość w Przemyśle Spożywczym

Offer image

Terminy:

W tym momencie brak dostepnych terminów

Studia mają ponad 20-letnią tradycję i wróciły w zmodyfikowanej i unowocześnionej formie. Celem jest przekazanie wiedzy i umiejętności z zakresu mikrobiologii żywności, higieny produkcji oraz zapewnienia jakości żywności.

Usługa:
Studia podyplomowe
Poziom:
Zaawansowany
  • Osoby zatrudnione w zakładach przemysłu spożywczego
  • Osoby pracujące w laboratoriach mikrobiologicznych
  • Osoby zatrudnione w jednostkach urzędowej kontroli żywności
  • Osoby pracujące w stacjach sanitarno-epidemiologicznych
  • Osoby zajmujące się obrotem żywności
  • Fizjologiczne uwarunkowania znaczenia mikroorganizmów w żywności
  • Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych w produkcji żywności
  • Zapewnienie higieny w produkcji żywności
  • Rola laboratorium mikrobiologicznego w zapewnieniu jakości żywności
  • Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów
  • Metody przechowywania i utrwalania żywności
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
  • Alternatywne i zmodyfikowane metody w analityce mikrobiologicznej
  • Seminarium pracy końcowej 1
  • Seminarium pracy końcowej 2
  • Praca końcowa
  • Zajęcia teoretyczne
  • Zajęcia praktyczne (laboratoria)
  • Seminaria

Biuro Instytutu:

tel. 42 631 34 79,

e-mail: w5i53@adm.p.lodz.pl

Jednostka organizacyjna: Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Uczestnik otrzymuje:

Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych

Wiedza:

  • Mikrobiologia żywności
  • Higiena produkcji
  • Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
  • Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności
  • Grzyby pleśniowe
  • Mykotoksyny
  • Mykologia budowlana

Umiejętności:

  • Analiza mikrobiologicznych zanieczyszczeń żywności
  • Zapewnienie higieny i jakości w produkcji żywności
  • Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów

Kompetencje społeczne:

  • Umiejętność pracy w zespole w środowisku laboratoryjnym
  • Komunikacja z przedstawicielami przemysłu spożywczego
  • Rozwiązywanie problemów związanych z bezpieczeństwem żywności

Pozostałe korzyści:

  • Wiedzę i umiejętności z zakresu mikrobiologii żywności
  • Doświadczenie w nowoczesnych laboratoriach
  • Kwalifikacje w zarządzaniu bezpieczeństwem i jakością żywności